Veneenveisto
Pohjanmaalla on aina ollut taitavia veneenveistäjiä. Elämä saaristossa oli nimittäin täysin riippuvaista siitä, että ihmisillä oli käytössään erilaisia veneitä eri tarpeisiin. Monet saaristolaiset valmistivat veneensä itse. Kun tarvittiin isompaa venettä, käännyttiin usein ammattimaisen veneenveistäjän puoleen.
Puuta hakemassaVeneen rakentaminen alkoi siitä, että valittiin metsästä sopivat puut. Vene rakennettiin tavallisesti kuusesta. Köliin (eli veneen alimpaan osaan) tarvittiin juurta, joka oli luonnostaan sopivan kaareva. Tarvittiin myös puutavaraa, josta sahattiin lankkuja. Lankuista tehtiin veneen laidat.
Veneet rakennettiin usein itse kotona. Joskus hankkeeseen osallistui maksua vastaan ammattimainen veneenveistäjä. Veneenveisto oli pitkälle erikoistunutta käsityötä. Eri työvaiheista ja työmenetelmistä käytettiin erikoissanastoa, ja työssä tarvittiin aivan erityisiä veneenveiston erikoistyökaluja.
Pohjanmaan rannikolla oli satoja vuosia veistämöitä ja telakoita, joissa alueen taitavat veneenveistäjät ja laivatimpurit rakensivat isompia laivoja, monesti tilaustyönä Ruotsista. Joskus tehtiin niin, että veneenveistäjät purjehtivat rakentamallaan veneellä Tukholmaan ja myivät sen siellä. Kotiin palattiin jonkin toisen laivan kyydissä, ja kotona pantiin alulle taas uusi rakennushanke.