Till innehållet

Hylkeenpyynti

Hylkeenpyynti oli saaristolaisille tärkeä elinkeino. Hylkeestä saatiin nahkaa ja rasvaa, josta keitettiin traaniöljyä. Nahka ja öljy voitiin myydä, ja hylkeenlihaa pidettiin suurena herkkuna. Hylkeenpyyntiä harjoitettiin yleisesti etenkin Merenkurkun rannikolla.

Hylkeenpyynti 360-bild
Pyyntimatkan valmistelu

Tärkein pyyntikausi koitti keväällä – helmi-maaliskuussa – kun kuutit syntyivät. Silloin lähdettiin hylkeenpyyntiin. Pyyntikuntaan kuului viisi–kahdeksan miestä. Pyyntikunnat lähtivät matkaan hylkeenpyyntiveneellä, joka toimi hylkeenpyytäjien kotina jäälakeuksilla useamman viikon, joskus jopa kolmen kuukauden ajan. Jos pyyntionni oli myöten, pyyntikunta saattoi matkansa aikana ampua jopa toistasataa hyljettä.

Hylkeenpyynti oli vaarallista. Jäälautta saattoi murtua, myrsky pääsi ehkä yllättämään. Joskus kokonainen pyyntikunta katosi jäljettömiin, eikä varmaa tietoa metsästäjien kohtalosta saatu koskaan. Alati muuttuvat sää- ja jääolosuhteet aiheuttivat usein pyyntimatkan pitkittymisen. Hylkeenpyynti ja siitä saatavat tulot olivat kuitenkin saaristolaisille niin tärkeitä, että pyyntimatkalle lähdettiin joka vuosi ‒ vaaroista huolimatta.

Kuva ja videoarkisto