Till innehållet

Båtbygge

I Österbotten har det alltid funnits skickliga båtbyggare. Livet i skärgården var helt beroende av att man hade tillgång till olika slags båtar för olika ändamål. Många skärgårdsbor tillverkade sina egna båtar, men ofta anlitade man en båtbyggare om det skulle byggas en större båt.

Båtbygge 360-bild
Virke till båtbygge

Bygget av en båt började alltid med att man gick ut i skogen för att välja ut träd som skulle användas till bygget. Vanligtvis byggde man båtar av gran. Till kölen (den del av båten som befinner sig längst ner i botten) behövde man en rot som hade den riktiga böjningen. Man skulle också ha virke att såga plankor ur. Plankorna blev båtens bord (sidor).

Båtbygget utförde man själv hemma. Man kunde också få hjälp med byggandet av en skicklig båtbyggare som byggde båten mot betalning. Båtbyggandet var ett specialiserat hantverk med många egna uttryck och föremål som var anpassade för de olika arbetsmomenten.

Skickligheten hos de österbottniska båtbyggarna har gjort att det i många århundraden funnits båt- och skeppsvarv längs kusten. Där arbetade båtbyggare och skeppstimmermän med att bygga större skepp. Skeppen byggdes ofta på uppdrag från Sverige. Det hände också att båtbyggarna seglade sin färdiga båt till Stockholm och sålde den där. Sedan liftade man hem med en annan båt, och när man kommit hem började man bygga en ny båt.

Här kan du se vilka olika båttyper som tillverkades (PDF).

Bild och filmarkiv